Thursday, 19 February 2015

Tutorial: VSCOCAM | Picsart | Trick Gambar Pegang Fon Yang Di Screenshot

Hallo, korang nak try edit macam ni tak?

Haa, kalau nak meh follow tutorial aku. Actually aku ni newbie je. Baru berjinak-jinak nak belajar edit pakai picsart. Aku memang suka main edit-edit and trick gini. Kalau ada sifu nak ajar kite, kite lagi suka. Excited sangat :D hee.

Eh, bebel pulak. Jom teruskan membaca, hoho

Haa, lupa nak cakap. Android ke IOS ke ada je apps Vscocam dengan Picart ni. Tak caya pergi cari download, hehe (kalau yang tak ada apps tu lagi)

Step 1
>> Ambil gambar korang yang konon-konon korang macam pegang fon, Contohnya macam yang aku buat ni. Tengoklah cara korang pegang fon macam mana. 
Step 2
>> Screenshot gambar benda yang korang rasa nak pegang. Contohnya korang nak pegang FB ke, Instagram ke, Twitter ke kalau macam aku, aku acah-acah pegang blogspot aku gittew

Step 3
>> Buka picsart > Click "Edit" > pilih gambar tangan yang korang dah ambil tu

Step 4
>>Nampak tak button "Add Photo" tu, okay click situ then pilih gambar korang yang dah discreenshot tu

Step 5
Korang edjust laa dia punya opacity ke, tak pun tukar dia dari normal ke multiply ke kan. Then rasa-rasa dah puas hati pergi dekat VSCOCAM. Pilih laa filter yang korang rasa umph dengan gambar korang tu. Tadaaaa~ siap sudah :)

Semester 8: Bercuti Di Penang III

Sambungan dari Part II

Lepas malam tu makan nasi briyani kteorang balik bilik masing-masing. Esok pagi dah nak kena check out. Esok tu bangun, siap-siap kemas barang semua then check out. Pukul 9.00am kteorang check out. Lepas tu kteorang nak pergi makan. Then jenjalan dalam kereta akhir ternampak "Jeruk Madu Pak Ali" Apa lagi cepat-cepat cari parking then jalan kaki sikit semata-mata nak beli jeruk madu. Actually, malam tadi dok cari jeruk ni dok celah mana. Then tanya orang yang menetap dekat area situ. Dia kata Jeruk tak buka malam dia dari pagi sampai pukul 8pm gitu, aku pon tak berapa nak ingat, hekhek :P
Jeruk Madu yang kteorang pergi ni dekat area Pasar Jalan Chowrasta (Chowrasta Market) yang terletak dekat Penang Road, Georgetown Pulau Pinang. Sepanjang perjalanan celah-celah kedai, lorong macam-macam ada jual. Boleh laa sesiapa yang nak beli cenderahati tu, hehe. 
Aku refer dekat blog ni (clicksini) Lupa nak tangkap gambar excited jumpa Jeruk Madu Pak Ali sampai lupa. Dan aku juga refer dekat sini
Habis aku shopping jeruk dekat sini. Mak aku suka jeruk. So aku shopping bebanyak. Habis dalam RM65 juga laa, haha.
Lapar yee abang-abang, kakak-kakak
Lepas dah beli letak jeruk dalam kereta kejap. Yela, tujuan utamanya sebenarnya nak pergi makan. Dah alang-alang park dekat depan Komtar. Kteorang berani mati lintas jalan yang sesak kereta yang lelaju. Nasib baik ada hero-hero malaya lead kteorang perempuan ni, hihi. Then kteorang makan dekat Georgetown White Coffee. Ouh, aku tak makan aku tak minum. Sebab aku tak berapa berkenan dekat tempat ni, mwahahaha. Aku layan tengok dorang makan je.
Tengok lukisan makin hilang dimakan oleh masa, acewah
Lepas dorang dah kenyang isi perut makan, Kteorang jalan dekat area Georgetown ni. Sebenarnya kteorang nak cari streets art, Actually, streets art ni merata taw. Then aku, Janah, Mija membuat keputusan untuk berjalan kaki. Tengah hari buta yang panas terik nak mampus kteorang redah jugak semata-mata nak bergambar dekat streets art ni. Intan pun turut serta. Siapa nak bergambar kena follow kteorang. Hahaha. Yang lain pergi makan.
Panas bhai kena pakai topi hangus la kau kalau tak, haha
Jalan punya jalan. Kteorang cari peta untuk ke Street Art ni.  Bukan senang taw nak cari street art ni, dengan panas terik, tempat dia merata. Betul laa kata blogger-blogger yang berpengalaman pergi Penang ni. Memang payah nak cari arts ni dekat celah-celah lorong. Padahal dia belakang korang je, korang boleh tak perasan. 
Comelkan basikal pink ni? Sesuai dengan aku, kekeke :P

Dok tanya orang sana sini. Then sewa basikal jumpa apek ni dia cakap kalau sewa dekat kedai lain RM10 tu untuk warganegara kalau untuk foreigner dorang kena RM15 macam tu laa.  Pastu apek tu cakap ambek basikal dia, dia kasi RM8 plus 1botol mineral water. Nasib baiklah uncle tu baik kasi sekali air mineral. Kering kontang tekak kau jenjalan ke streets art walaupun naik basikal. Kteorang ni dengan pakai kain. Nasib baik skirt aku ni tak kembang so senang nak kayuh. Si Intan, Janah dengan Mija habislah skirt dorang, hahaha.
1basikal = RM8
mamamiyaa~ dorg minat laa coconut ni, kalau aku, aku tak layan, haha
Tengah cari jalan nak bergambar. Tetiba kteorang tengok si Rahmat dengan Rahman pun naik basikal sekali. Terkejut juga laa dorang nak join. Ingatkan taknak. Tapi seriusly panas sangat-sangat walaupun dah petang. Merah jugalah kulit aku. Macam sotong bakar, eh apa kena mengena dengan sotong, hahaha
Pakcik&Makcik bak kata Ucop, hahaha. Sawittt sangatttt~
Kteorang tanya si Rahmat and Rahman berapa harga basikal dorang. Dorang cakap RM8 jugak. Ciss, apek tu tipu kteorang betul. Kalau korang jenjalan lagi. Macam-macam jenis basikal korang boleh dapat taw. Basikal couple, basikal berbumbung, basikal comel macam-macam laa. Korang kena pandai-pandai survey laa.
Aku paling suka gambar ni. Sawittt sangat. Nak kata macam adik beradik pon ye jugak, haha.
Cool juga laa si Rahmat dengan Rahman ni follow kteorang. Sebenarnya kteorang nak pergi perlabuhan ni.. sanggup melintas jalan dengan jalan yang banyak sangat kereta laju. Memang berani matilah cakap kaw. Lepas lintas ingat nak masuk satu lorong, sekali anjing kaw, hahaha. Mencicit jugak laa aku nak lari. Then dorang cakap "Jangan lari, Jangan lari". Kteorang acah-acah cool. Padahal dah cuak gila.  Then anjing-anjing tu patah balik tempat dia. So terbantut laa hajat kteorang. Kteorang teruskan misi mencari street arts. 
Lepas kena kejar anjing, tak guna punya anjing. Penat kteorang lintas -.-'
Kteorang nak ingatkan. Street arts ni panas. Baik korang pakai sunblock dengan topi kalau taknak terbakaq kulit. Then mintak peta dengan no telephone apek kedai basikal. Takut korang lupa jalan and kedai apek basikal korang tu, hahaha. Then banyak street arts dekat sini hampir pupus, huhu. Sedihnya. Aku rasa tak lama lagi pupuslah kalau tak ada orang cover balik arts tu. 
Nak refer street art refer dekat sini.
Mija dengan aku lagi kacak dari abang2 sebelah ni, haha
Sampai ke petang laa jugak kteorang main basikal. Sebenarnya kteorang kena check out Hotel kteorang dekat Batu ferringhi pukul 3.00pm tapi dalam pukul 5.00pm baru kteorang gerak lepas lepak-lepak minum teh ais dekat nasi kandar beratur.
Air teh ais RM1.50 x 4orang = RM6
Teh ais dia umphh laa wa cakap lu. Mesti nasi kandar dia pon umphhh kan? entahlah, haha
Style ark kteorg? Hahaha
Kteorang pon terus pergi Batu Ferringhi. Bayu apatah apartment kteorang. Tapi okaylah apartment dia. Besar pun besar. Selesa sangat. Rumah dipenuhi aircond perghhh nikmat. Cuma slek sikit tandas dia air dia ciput. Alahai, kena penuhkan air dekat tong dulu baru laa boleh nak mandi dengan penuh nikmat, acewah.
Apartment kteorang satu hari RM240
RM240/5orang = RM48seorang
Sumpah letih gila main basikal untuk ke street art tapi kann sangat berbaloi. Sebab kau berbasikal dengan kawan-kawan kau dekat tempat orang. Rasa macam zaman kanak-kanak laa juga. Dalam berbasikal ni ada kerjasama antara kteorang. Seronok sangat. Sekarang rindu dah nak naik basikal, huhu. Rumah kteorang tingkat 10. Cantik view dia dekat atas sekali.
Dekat sini parking sehari untuk orang luar kena bayar RM12/5orang = RM2.40seorang
Lepas siap solat, mandi semua. Kteorang pergi makan dekat Slow Rock Cafe. Berhadapan dekat Hard Rock Cafe. Terbaik jugaklah nasi goreng dia dekat sini. Aku suggestkan korang makan nasi goreng slow rock terbaik. Ada sotong, udang macam-macam lagi laa.
Mat dengan Cop ni mengantuk ke? ke kekenyangan sgt ni? hahaha
Aku makan nasi goreng janji rock. Macam ayam berempah so biasa je bagi aku sebab takda kuah, haha. Budak-budak lelaki dorang dok makan ikan bakaq 3 rasa. Perghhh sodap kaw! Hahaha. Nasib baik si Rahman baik hati kasi sikit rasa ikan dorang, hohoho. 
Nasi aku RM12 plus air bandung RM2. So total RM14
Kenyang gila dan sangat puas hati.

Malam tu kteorang lepas pantai. Perghhh seronok suasana pantai tu sepoi-sepoi bahasa je angin dia. Dok lepak-lepak main pasir. Gosip-gosip sikit. Cuci mata tengok mat saleh laki bini. Makin tua makin sawit kaw! Hahaha. 

Actually dekat batu ferringhi ni ada night market. Orang kata macam uptown, downtown je. Harga dia not bad laa boleh laa. Jalan dekat batu ferringhi ni pusing2 macam dekat Genting. Fuhhhh, pening orang belakang dok corner2, haha. 
Actually, banyak tempat lagi kteorang pergi. Penat dah nak taip. Penat dah edit gambar. Penatlah. Nak update cite lain pulak ni. Dah sampai part III cukup la ek, hehehe. Kita belanja gambar je ek :D
Ouh lupa nak cerita pasal budget. Bajet pergi balik aku termasuk makan dan minum serta tempat tinggal dan transport semuanya under RM400 serius aku cakap. Lagi jimat kalau korang jenis tak kuat makan sangat macam aku.

Penang ni ibarat pusat makanan. Kalau korang suka makan. Suka cuba macam-macam makanan yang sedap-sedap boleh bercuti di Penang. Seriusly, memang penuh dengan makanan, hahaha.


-Abell

Wednesday, 18 February 2015

Semester 8: Bercuti Di Penang II

Okay, sambung entri sebelum ni last masa dekat hotel kan.
Maharaja acah-acah muka serius pulak -.- haha
Permaisuri kepenatan
Lepas dah relax&mandi kteorang keluar pergi makan dekat Nasi Kandar Imigresen. Kedai ini terletak di Jalan Masjid Kapitan Keling, dekat area Asia Kafe. Standard laa nasi kandar dekat Penang ni kan. Tepi-tepi kedai, hujung-hujung kedai, celah-celah lorong, standard kedai popular dekat Penang ni lebih kurang macam tu laa. Bagi aku kureng sikit laa kalau tempat-tempat macam gini en. Tapi, apa nak buat bantai saja. Makan petang ni pon aku share dengan Janah. 

Nasi Kandar RM7/2orang = RM3.50
Milo Ais = RM2
So budget untuk makan aku semuanya RM5.50

Korang kena jaga-jaga dengan barang korang okay. Aku tengok dekat sini banyak pula orang dok pau mintak duit, lagi-lagi orang gelandangan. Ntah laa, rasa macam menakutkan sikit, Nasib baik ada abang-abang. Kalau takda lelaki tak tahu laa, kalau pau orang tak paksa takpa ni tak paksa kot, seram betei.

Lepas dah kenyang makan nasi kandaq kteorang pergi cari mee sotong. Aku baca famous mee sotong ni dekat sana, ramai giler yang suggestkan makan dan cuba mee goreng sotong dia. Cari punya cari akhirnya jumpa jugak. Memang kena beraturlah kalau nak makan. Ramai kot orang makan. 

Aku ni memang kureng makan mee-mee ni. Aku dengan Mija tak berapa berkenan sangat mee ni sebenaranya tapi.... bila masuk mulut kteorang mee goreng sotong Hameed ni terbaik ahhh. Sedap gilosss. Aku memang suggestkan korang try makan mee ni. Sumpah sedap. Cehh, sekarang aku mengidam nak makan lagi, haiyaaa. Hahaha.

Aku tengok abang cina tu makan 2 pinggan kaw tanpa minum air. Hebat ahh, nampak macam pedas actually tade laa pedas mana. Biasa-biasa je.

Info untuk Mee Sotong Penang:
Hameed 'Pata' Mee Sotong6, Kota Selera Padang Kota Lama
Jalan Tun Syed Sheh Barakbah
10200, Georgetown Penang
11am- 8pm
Hari Ahad tutup
Harga dari RM5 - RM7

Then coconut shake dekat sini wa cakap lu terbaik ahhh. Memang sedap ahh. Bagi aku yang jugak tak suka kelapa ni.. not bad ahh rasa dia. Sedap, rasa dia pekat. Sedap laa susah nak describe kan, kekeke. Perghhh menyelerakan makan dekat sini. Rindunya nak makan lagi, huhu.

Lepak minum-minum makan-makan then lepas maghrib kteorang pergi mana tah Rahman bawa aku lupa. GSC dekat Penang yang besar. Sumpah ramai gilosss orang dekat situ. Then dorang dah macam apa je dorang pergi main game dekat situ. Yang tak boleh blah dorang pergi main permainan yang menari2 tu. Kalau budak cina hebat laa main. Ni dorang dah laa lelaki dok main benda tu, haiyaa. Pecah perut tengok dorang menari macam kayu, hahaha.
Happy. Puas hati. Sedap sangat mee sotong dia.
Then lepas puas bermain dengan gembiranya. Kteorang pergi try makan nasi briyani claypot. Perghhh memang terbaiklah sedap dia. Memalam nak tidur korang bantai makan benda ni, memang terbaik. Lepas bercuti kat Penang ni sumpah aku nak diet balik, haha. Aku suggestkan kat korang makan nasi ni taim petang-petang sebab kalau malam full house. Ramai giler orang so jadi kelam kabut. Service masa aku pergi tu malam.. macam apatah.. rasa nak hempuk je orang-orang dia. Hahaha. Nasib baik sedap dan berbaloi. Kalau tak aku sekeh jugak dorang kat situ, hee.

Comel je tengok dorang menari macam kayu dan batu, hihi

Info untuk Nasi Briyani Claypot:
Restaurant Kapitan
113 Lebuh Chulia, Georgetown
Pulau Pinang
Kedai buka 24jam

Lepas makan kenyang, puas hati. Kteorang pon balik ke Hotel Mingood kteorang tu untuk tidur dan berehat. 

Okay, nanti sambung part III pula. Letih menaip tak henti, hihi.


-Abell

Semester 8 : Bercuti Di Penang


Assalamualaikum

Okay, kali ni aku nak ceritakan pengalaman aku bercuti di Penang bersama classmate lelaki aku. Actually, aku dengan gengswek aku baru rapat dengan diorang ni. Dah nak last sem baru nak rapat macam apa tah, haha. Actually, kteorang geng perempuan nak bercuti lepas habis sem tapi disebab lepas final semester sem ni kteorang terus kena pergi praktikal. Memang tak sempat kalau nak bercuti. So, kteorang ambek peluang ni bercuti dengan abang-abang handsome Unisel, bwahaha.

Aku, Janah, Mija dengan Rahmat naik kereta Rahman. Zie, Intan dengan Fathi naik kereta si Yusof. Perjalanan dari Shah Alam ke Penang mengambil masa lebih kurang 5 jam je. Kteorang bertolak terlalu awal dalam pukul 9.45 malam, Jumaat malam Sabtu. 
Abang Fat tamo pandang kite macam gittew, malu ittew. Hahaha
Ni berehat makan&minum di R&R mana tah, hehe lupa.

Untuk mengelakkan kteorg sampai awal ke Penang. Kteorg banyak turun dekat R&R. Rehat-rehat, makan-makan. Walaupun begitu kteorang tetap sampai awal jugak. Dan kteorang berhenti dekat area Masjid Kapitan berdekatan dengan Nasi Kandar Beratur. Masjid Kapitan pepagi buta tak buka rupanya. Turun-turun ada orang mabuk dengan gelandangan perghhh ramai. Ouh, lupa masa tu 14Feb hari Valentine rupanya patut lerr. Then kteorang macam pisang, mengantuk dan penat.. kteorang pergi hotel budget. Satu bilik RM80. Satu bilik lelaki satu bilik perempuan. Hotel kteorang berhadapan dengan Hotel Chulia. Not bad gak laa bilik dia. Air conditioner dia sejuk cuma pintu tu tak berapa nak selamat kalau nak duduk lama, hee :D
Dekat Jalan Kapitan

Info Masjid Kapitan Keling:
Jalan Kapitan Keling
10450 Pulau Pinang
Call 04-264 3494
9.00am - 5.00pm daily
Admission: Free


Hotel budget:RM80/5orang = RM16 seorang

Lepas berehat dihotel budget. Kteorang bangun pergi sarapan dekat Restaurant berdekatan dengan tempat rehat kteorang. Makan roti planta dengan teh ais. Alas perut pepagi sebelum pergi Bukit Bendera.

Makanan+Air = RM3

Lepas makan sampai pun Bukit Bendera. Bukit Bendera ni di kenali sebagai Penang Hills jugak taw. Agak panas laa jugak dekat Penang ni bila matahari nak naik. Pergi balik naik train RM4 seorang. Ini pun sebab kteorang students. Tunjuk IC and tunjuk matric card dapat harga tu kalau tak kena RM10 seorang untuk warganegara. Nak tahu harga lain, refer gambar bawah.
Padat dan mampat, haha
Keadaan dalam train kena berdiri sebab lambat tapi tade laa pack sangat, huhu

First bergambar dalam ni. Nasib baik ada pakcik offer diri dia ambek gambar kteorg, huhu
Naik train dia not bad jugak laa laju dan menyeronokan, haha. Then sampai je Bukit Bendera macam-macam ada. View dia cantik untuk bergambar. Siapa yang suka aktiviti lasak tu boleh join. Ada laluan dia. Macam nak naik BrogaHills. Boleh tahan jugak laa laluan dia. Masa kteorang beratur nak naik train ni kan takde pulak ramai orang, Alhamdulillah laa. Walaupun agak lambat sampai sana still boleh terus naik train je, huhu.
Inilah yang kteorang naik. Seronok~ hilang penat sekejap, hihi
Lepas tu kteorang naik buggy ride. Dia bawa jenjalan sepanjang perjalanan dan dia jugak tunjuk tempat-tempat menarik dan bersejarah. Aku ingat atas-atas tu just rumah biasa boleh pelancong tengok, rupanya rumah orang. Perghhhh bestnya rumah atas bukit ni.

Buggy ride = RM30 untuk 4km.
RM30/5orang = RM6 seorang
Kteorang pergi jugak tempat kunci cinta tu. Hamboii, kemain mahal lagi harga mangga dia. Haishh, takdapat nak buat. Lagi pon macam membazir je, takpe laa tunggu pergi dengan bakal suami ler pulak baru kite beli tulis nama sweet-sweet kite.
Cantik-cantik. Banyak lagi ruang untuk korang kalau nak tulis sweet2 kat sini, hihi.
Happening~ hahaha
Menunggu cinta yang tiada datang dekati diri ini, acewah
Then Janah nak masuk museum burung hantu. So singgah laa dah alang-alangkan ada dekat Bukit Bendera pergilah jugak. Entah bila lagi laa boleh pergi sini lagi kannn.. tetiba Intan nak join kteorang masuk museum burung hantu bole tangkapkan gambar, hikhiks.
Harga nak masuk Museum Burung HantuRM8 seorang itu kalau students laa.
Kalau tak RM10 kot kalau tak silap laa.
Then lepas puas tengok burung hantu. Kteorang habiskan duit beli cenderamata untuk family and diri sendiri. Aku habiskan dalam RM25 je. Dorang shopping macam-macam lagi, huhu.
Angkut perempuan gemok memang tak terangkat laa kan, mwahahaha

Lepas dah berjalan, bergambar sakan kteorang check in hotel kteorang. Hotel Mingood hotel kteorang menetap untuk sehari. Hotel dia boleh tahan laa. Selesa, ada aircond, pintu bilik yang sangat safety, katil yang best cumaaaaaaa.... toilet dia.. erkkk... takde paip untuk nak buang air besaq, memang terbantut laa kan. And ada tap mandi dengan air pancuran je, so fikir sendiri laa ek macam mana kteorang survive dekat hotel ni acewah. Hotel ni aku rasa dia sediakan untuk orang2 bukan islam maybe yang tak perlukan kepala paip nak bersihkan selepas membuang, haha.
Ini bilik aku, Janah and Zie. Aku katil tengah. Bilik Mija dengan Intan lupa
nak ambek gambar sebab excited sangat katil sorg satu. hihi
Kemain lagi dorang. Bilik dorang besar untuk 4orang tapi tidur rapat2 jugak =.='
Dasar penakut, kekeke :P
Lepas kiteorang rehat-rehat dan mandi selepas pulang dari Bukit Bendera. Perut terasa lapar dan mahukan sesuatu, aumm.  Then kteorang pergi cari makanan.

Harga Hotel Mingood:
RM270 untuk 2 bilik
RM270/5orang = RM54 seorang

Err.. sambung entry yang kedua ek. Banyak sangat gambar nak tunjuk kat korang, hahaha.
Part II

-Abell